Verhalen

Hoe is het om bij Unitron te werken?

Verhalen

Hoe is het om bij
Unitron te werken?

Verhalen

Hoe is het om bij Unitron te werken?

Regulatory Affairs Junior | in dienst sinds 2023

Larissa Venema

“Nadat ik enkele maanden geleden mijn studie Farmakunde in Utrecht had afgerond, lag mijn toekomst helemaal open. Ik wist totaal niet welke kant ik op wilde. Ik ontdekte dat ik met mijn bachelor Farmakunde ook een rol kan spelen bij Regulatory Affairs: het begeleiden, adviseren en ondersteunen van klanten bij het certificeren van nieuwe apparatuur.

 

Dat ik nog middenin een ontdekkingstocht zat, was voor Unitron geen probleem. Vanaf mijn eerste sollicitatiegesprek word ik door mijn nieuwe collega’s geholpen. Ze vertellen over hun ervaringen en specialisaties en zijn erg betrokken, waardoor ik zelf ook open en eerlijk kan zijn. Dit geeft mij de mogelijkheid om te ontdekken wat ik leuk vind en bij me past.

 

Natuurlijk gelden er in deze baan andere wetten dan bij het goedkeuren van medicatie, maar in de basis komt het proces bij technische apparatuur op hetzelfde neer. Die techniek, die interesseert me. Hoe je van verschillende componenten tot een product komt, dat vind ik echt fascinerend. Net als de combinatie met de medische wereld. De potentie en het belang zijn zó groot.

 

Regulatory betekent dat ik heel veel moet lezen. Dat is best pittig, maar ik vind het leuk om in kaart te brengen binnen welk kader we moeten blijven en wat er - binnen dat kader - mogelijk is op het gebied van nieuwe medische apparatuur. Als collega’s helpen we elkaar daarbij. Ik werk samen met de afdeling Research & Design. We houden brainstormsessies en stellen samen de vereisten voor nieuwe devices op. De collega’s van Research & Design hebben de technische kennis, terwijl ik steeds meer weet van regulatory. Zo ontdekken we samen wat haalbaar is.

 

Uiteindelijk zullen we als afdeling samen onze klanten adviseren en begeleiden bij het certificeren van hun nieuwe medische apparaat. In dit regulatory proces vullen we elkaars kennis en ervaring met bepaalde onderwerpen en fases, steeds beter aan. Daar bereid ook ik me op voor door me in te lezen in de wet- en regelgeving, waar Unitron veel mee te maken heeft. Het uiteindelijke doel van mijn werk is dat nieuwe medische apparatuur de markt op mag.”

Home
Stages & vakantiewerk

Assemblagemedewerker | in dienst sinds 2018

Jaspert den Hamer

“Meteen na het eerste sollicitatiegesprek en de rondleiding, dacht ik: dit wordt hem. Mijn nieuwe baan."

 

"De mensen kwamen vriendelijk en behulpzaam over en het viel me op dat er georganiseerd en netjes gewerkt werd. Er was een fijne sfeer op de werkvloer. En door de combinatie van elektronica en programmeren is Unitron een veelzijdig bedrijf. 

 

We maken devices van betekenis. Ik werk nu aan een laser die als hulpmiddel wordt gebruikt om puncties af te kunnen nemen tijdens een CT-scan. Het is een behoorlijk complex apparaat waarvoor ik veel stappen moet doorlopen. Ook solderen en sleutelen. Op dit moment nog onder supervisie van een engineer en als de verificatiebatch is afgerond, doe ik de volledige assemblage en kalibratie zelf. Zo word ik steeds opnieuw uitgedaagd. 

 

Dat ik mezelf kan ontwikkelen, vind ik heel belangrijk. Ik heb inmiddels aan verschillende apparaten gewerkt, zoals een bloedverwarmer, insulinepomp, blaastest en beademingsapparaat. En ook mét verschillende apparaten, zoals een robotmachine voor het gieten van een PU-coating in lampen voor een helikopterlandplaats. Door die variatie leer je snel veel bij. Bovendien bood Unitron me de kans om de basisopleiding Elektronica te volgen. Daardoor kan ik straks zelf meer onderzoek doen als er bijvoorbeeld een storing in het apparaat is.

 

Ja, ik ben alleen maar positief over mijn baan, in het bijzonder over de collegialiteit. Ook buiten de werkuren om gaan we wel eens samen eten, of bowlen. En zelfs het jaarlijkse personeelsuitje was tot in de puntjes georganiseerd.”

Senior R&D Engineer | in dienst sinds 2023

Matthijs van Duijn

“Mijn missie? De gezondheidszorg en technische innovaties met elkaar verbinden."

 

"Tijdens mijn studie geneeskunde fascineerde de techniek in ziekenhuizen mij meer dan de patiëntenzorg. Ik merkte dat er een groot gebrek aan technische kennis is bij artsen en verpleegkundigen. Ze weten wel hoe ze de apparatuur moeten bedienen, maar eigenlijk niets over de exacte werking ervan. Zonde, want hierdoor kunnen zij niet meedenken over technische oplossingen die hun werk verlichten en verbeteren.

 

Ik zag ook waar medisch personeel in de praktijk tegenaan loopt en welke apparatuur wel of juist niet goed gebruikt wordt. Hierdoor kreeg ik de wens om een grote groep patiënten en personeel in een keer te helpen door de ontwikkeling van nieuwe medische apparatuur.

 

Nadat ik mijn diploma haalde, volgde ik de master Biomedical Engineering in Delft. Daarna begon mijn zoektocht naar een baan. Door de combinatie van die studies, viel dat nog niet mee. Vaak zoeken werkgevers een volledig technisch profiel of een volledig zorgprofiel. Een vriend wees me op een artikel over Unitron, ik had nog niet eerder over dit bedrijf gehoord. De ruime ervaring met life-science producten en ondersteuning van het volledige proces van concept tot productie, trokken me erg aan. 

 

Al tijdens mijn sollicitatiegesprekken werd er breed met me meegedacht over waar binnen het bedrijf mijn ervaring het beste inzetbaar zou zijn. Zelfs nu ik hier een paar maanden werk, is mijn functie nog niet volledig in beton gegoten. Mijn medische kennis komt op verschillende momenten in het ontwikkelproces van pas. Ik denk mee over vragen als hoe het menselijk lichaam reageert op bepaalde materialen of wat de meest realistische testopstelling is. 

 

In gedachten zie ik onze apparatuur al staan in de ziekenhuizen of bij patiënten. Dat is wat me drijft: iedere dag komen we een stapje dichter bij de oplossing. Vandaag ben ik verder dan gisteren. En morgen ben ik weer verder dan vandaag. Zo boeken we hier samen progressie voor de gezondheidszorg.”

Assemblagemedewerker | in dienst sinds juni 2021

Sharon Jonker

“Technisch lego, dat was de match."

 

"Tijdens de eerste lockdown verloor ik mijn baan. In die periode ontdekte ik technisch lego, een hobby die leidde tot het bouwen van inmiddels 13 auto’s en motoren. Hierdoor kwam ik erachter dat secuur en precies werken heel goed bij mij past. Op dit moment ben ik bezig met een Dodge Charger en heb ik al een Ferrari Daytona SP3 klaarstaan. 

 

Toen mijn buurvrouw in die tijd hoorde dat ik geen werk meer had, vroeg ze zich af of een baan als assemblagemedewerker bij Unitron wat voor mij zou zijn. Eerst twijfelde ik, want van de functievereisten kon ik eigenlijk niks aanvinken. Toch heb ik gesolliciteerd en vertelde tijdens het gesprek over mijn interesse in techniek en het bouwen met kleine onderdelen. En dat was precies nodig om dit werk goed te kunnen doen. Ik werd aangenomen en werk alweer bijna drie jaar met veel plezier bij Unitron.

 

Momenteel werk ik aan een klein apparaatje voor mensen met slaap apneu. Zodra zij op hun rug liggen, geeft het een trilling waardoor de patiënt zich omdraait. Nét sterk genoeg om die prikkel te geven, maar niet sterk genoeg om die persoon wakker te maken. Zo worden patiënten getraind om niet op hun rug te slapen en dus door te blijven ademen. 

 

Omdat ik het leren bouwen van het eerste apparaat snel onder de knie had, mocht ik door met het volgende. Ik vind het leuk om aan verschillende producten te mogen werken, dit vanwege de positieve impact op de maatschappij. Zo ben ik ook getraind voor het bouwen van oogscanners en orgaantransportboxen. Ik hou van variatie in mijn werk, maar er zijn ook collega’s die altijd hetzelfde product assembleren en dat juist fijn vinden.

 

Direct in het begin viel alles op zijn plaats en wist ik dat ik mijn plekje had gevonden. Ik vind het superfijn om te weten dat de producten waaraan we bouwen het verschil maken voor mensen die medische hulp nodig hebben. Ik heb verschillende opleidingen gedaan en banen geprobeerd. Kinderopvang, horeca.. maar dit is wat ik wil blijven doen. Hier voel ik me thuis.” 

Sr. Technical Service Engineer | in dienst sinds 2021

Sander d'Hont

“Door het warme welkom bij Unitron voelde ik me vanaf het eerste moment thuis. Na 1 week wist iedereen mijn naam en andersom. Dat was voor mij een nieuwe gewaarwording. Alle collega’s hebben dezelfde passie voor techniek en er is ruimte om het beste uit jezelf te halen. Zo heb ik de ambitie om door te groeien naar de functie van projectleider binnen de afdeling ‘Design Transfer’.  

 

Het werk binnen de afdeling Design Transfer past bij me, omdat ik de afwisseling tussen het bouwen van prototypes en het verwerken van documentatie heel leuk vind. In onze afdeling denken we mee met het ontwerp van de klant en zorgen we er vooral voor dat het product, het assemblageproces en bijbehorende documenten productiewaardig worden. Tijdens het bouwen van de prototypes onderzoek je hoe iets gebouwd kan worden en wat er aangepast kan worden in het ontwerp om het makkelijker te maken voor productie. Aan de andere kant ben ik kritisch en gestructureerd in documentatie. Ik houd van die combinatie van werkzaamheden en de flexibiliteit die soms nodig is.  

 

Momenteel werk ik aan een box voor orgaantransport. Samen met de klant kijk ik naar wat wel of niet handig is en wat er nog verbeterd kan worden. Daarbij houd ik steeds de patiënt voor ogen, of soms mijn eigen familie. Is het veilig genoeg voor hen?  

 

Zodra het apparaat, het productieproces en de bijbehorende documentatie gevalideerd zijn en aan de wensen van de klant voldoet, wordt het product door de klant aan de Food and Drug Administration in de Verenigde Staten gepresenteerd. Als zij goedkeuring geven, is het toestel officieel medisch vaardig en mag het verkocht worden in Amerika. Dan is het echt even feest hier: de productie gaat van start! En dat is het moment waarop wij het project overdragen aan onze collega’s van Proces Engineering.  

 

Het ligt me om gecoördineerd en planningsgericht te werken en ik haal er veel voldoening uit wanneer we iets op tijd opleveren. Ik houd ervan om veel contact met klanten te hebben en hen tevreden te stellen, pas dan ben ik het ook.” 

Process Engineer | in dienst sinds 2022

Bart Speijer

“Vanuit Rotterdam zocht ik naar werk in het buitengebied, met de intentie om zuidelijker te gaan wonen en werken. Toen ik bij Unitron begon, verhuisde ik naar Zeeuws-Vlaanderen. Dat is een prachtig gebied om te wonen en spreekt me zowel qua mensen als natuur erg aan.  

 

Waar ik een creatieve studie heb gedaan, Industrieel Product Ontwerpen, sprak de technische kan van deze functie mij meer aan. De combinatie van techniek en creativiteit kan ik goed benutten binnen Unitron.  

 

Ik voer verbeteringen door op assemblage- en productieprocessen en stel ingangscontrole documenten op voor de goedkeuring van kritieke onderdelen. Bij verschillende productielijnen voer ik efficiency-verbeteringen door, zowel voor tijds- en materiaalbesparingen als voor de verhoging van de yield. Hier heb ik mij tijdens mijn studie minimaal mee bezig gehouden, maar bij Unitron in korte tijd veel over geleerd.  

 

De meeste energie krijg ik van de oplossing voor een probleem waarbij je het effect meteen ziet. Zo hebben we een fout gehaald uit een processtap binnen de productielijn van een apparaat dat epilepsiepatiënten ondersteunt, waardoor de productie nu efficiënter verloopt. Daar ben ik dan echt tevreden over.  

 

Je komt samen tot dat soort oplossingen door een bepaalde logica in combinatie met kennis, die je door de jaren heen opdoet. Ik hou ervan om te overleggen met mijn collega’s, mijn gedachten in de groep te gooien. Soms moet je het vraagstuk even wegleggen en een week later terug oppakken. Of dieper in de theorie duiken om verbanden te vinden tussen verschillende metingen. Het is ook leuk om verbeteringen door te voeren op verschillende documentatie.  

 

Bij een nieuwe baan is het altijd even de kat uit de boom kijken. Na een paar weken wist ik al dat ik de goede keuze gemaakt heb, door de inhoud van het werk en door het contact dat ik met collega’s opbouw. Ze zijn altijd bereid om vragen te beantwoorden. En de Zeeuwse mentaliteit bevalt me ook. Nuchter en zonder bravoure. Dit is wel mijn plekje, ja. Ik zie mezelf hier nog jaren werken.”  

Software- en Test Engineer | in dienst sinds 2011

Patrick Rietsema

“11 jaar geleden startte ik op de afdeling Service&Repair en 4 jaar geleden ben ik overgestapt naar Design Transfer. Ik heb een heel veelzijdige functie waarin zowel elektronica als software ontwikkeling toegepast wordt.  

 

Tijdens mijn studie Biomedical Enginering koos ik al voor de techniek van de medische sector. Daar wordt altijd gezocht naar nieuwe ontwikkelingen van technieken en producten en het is fascinerend om te zien hoe er van een idee of noodzaak een nieuwe techniek of product ontwikkeld wordt.  

 

Het is een veelzijdige baan met genoeg uitdaging. Ik ben een echte puzzelaar en hou er bijvoorbeeld van om een proces efficiënter te maken door te automatiseren, digitaliseren en waar mogelijk ook te robotiseren. Heel interessant, er helemaal induiken totdat je de oplossing gevonden hebt.  

 

Ik ben trots op de resultaten die we samen bereiken, bijvoorbeeld met het beademingsapparaat. Toen corona kwam, nam de vraag enorm toe en hebben we op korte tijd de productie kunnen verviervoudigen. Hierdoor konden we honderden apparaten extra leveren, dat vind ik mooi. 

 

Een ander voorbeeld is de bloedverwarmer: een kleine cassette waar bloed doorheen loopt en verwarmd wordt, voordat het in het lichaam gaat. Daar heb ik de testopstelling voor opgezet, software geschreven en collega’s getraind.  

 

Wat ik bij Unitron waardeer, is de flexibiliteit. Eerder stoppen, later beginnen of thuiswerken: het kan allemaal. Daardoor is mijn werk goed te combineren met mijn gezin. En ik heb fantastische collega’s. We werken veel samen en ook als je alleen aan iets werkt, is er regelmatig interactie met veel humor.”   

Meer weten over Unitron?

www.unitron.nl